google7c16d528c1c25ac7.html
top of page

De 8 meest gemaakte beginnersfouten op de gitaar

Als beginnend gitarist zul je de nodige fouten maken. En dat is helemaal niet erg. Fouten horen erbij. Toch zijn er ook fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Dat scheelt je veel onnodige frustraties.


Er zijn zelfs fouten bij waardoor gitaristen hun hobby opgeven en denken dat gitaar spelen niets voor hen is. Dat is natuurlijk zonde en daarom willen wij voorkomen dat jij deze fouten maakt.


Als je gitaar wilt leren spelen, dan is dit uiteraard helemaal leuk! Om direct goed van start te gaan, zul je een aantal keuzes moeten maken. In dit artikel hebben we de 8 meest gemaakte beginnersfouten voor jouw op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!Fout 1: Start nooit op een elektrische gitaar

Wij adviseren bij 033 Gitaarschool om te beginnen met een Klassieke of Western gitaar. Bij een elektrische gitaar mis je de puurheid en ontwikkel je je vingers minder goed. De reden hiervoor is, dat je geen kracht hoeft te zetten met je vingers als je op een elektrische gitaar speelt. Dit resulteert er uiteindelijk in dat je je techniek niet goed ontwikkelt.

Fout 2. Jezelf gitaar spelen aanleren

Er zijn mensen die zichzelf graag gitaar leren spelen. Dit kan via kanalen zoals Youtube en via websites waar gratis gitaartabs staan. Op zich zijn er soms best goede uitleg video’s, maar welke zijn nu goed en welke niet? Dit kan je als beginner moeilijk beoordelen.


Wij vinden het echt super belangrijk dat je een stabiele basis hebt. De enige juiste start is een gitaarleraar, die je vanaf het begin de juiste gitaarles geeft. Om de kosten te besparen is een online gitaarcursus een hele goede oplossing.


Fout 3. Geen warming up voordat je gaat spelen

Vaak wil een beginnende gitarist te snel met de nieuwe leerstof beginnen. Op zich is daar niets mis mee, maar speel je wel voor elke oefensessie 2 minuten warm? Wij adviseren je om iets herkenbaars of iets wat je goed beheerst te spelen. Hierdoor warm je je vingers goed op. Je zult met een lekker gevoel en een goed zelfvertrouwen de nieuwe oefensessie ingaan. Door die warming up zal je ook merken dat je de nieuwe leerstof veel sneller tot je neemt. Ook zul je door die 2 minuten minder snel fouten maken. Speel, dus 2 minuten warm, voor elke nieuwe oefensessie.Fout 4. Niet consequent oefenen

Het is beter voor je ontwikkeling om meerdere keren per week 15 minuten te oefenen, dan één keer per week 60 minuten. Gitaar leren spelen is een proces op zich. Zie het als leren fietsen of een andere taal leren spreken. Dit kan je ook niet direct, maar als je wekelijks goed oefent, dan zul je geleidelijk alles onder de knie krijgen.


Fout 5. Ga vooral niet te snel

Als je vandaag begint met gitaar leren spelen, dan beheers je het morgen nog niet. Behandel nieuwe leerstof dus aandachtig. De theorie, die je in het begin moet leren, kan soms wat “droog” zijn, maar behandel het éénmalig supergoed. Dit zal op termijn echt het verschil gaan maken! Wij kennen geen gitaristen die in 2 weken gitaar konden spelen.


Fout 6. Speel nooit op een valse gitaar

Leer zo snel mogelijk om zelf je gitaar te stemmen. Elke gitaar ontstemd en dus is het enorm belangrijk om dit zelf te kunnen. Tegenwoordig zijn er genoeg filmpjes op Youtube, waarbij wordt uitgelegd hoe je je gitaar kan stemmen.

Fout 7. Start direct met een plectrum en niet met je vingers!

Veel beginnende gitaristen starten niet direct met een plectrum, maar met hun vingers.

Ga nooit een uitdaging uit de weg! Door direct te starten met een plectrum, ontwikkel je beter je slagbeweging en je pols. Daarnaast kun je ook gerichter spelen met een plectrum. Met het puntje van je plectrum kan je makkelijker een specifieke snaar aanslaan, dan met je vingers. Kortom: start direct met het leren spelen met een plectrum!


Fout 8. Linkshandig / rechtshandig

Wees ervan bewust dat je links- of rechtshandig bent. Ik kom het wel vaker tegen, dat linkshandige mensen toch rechtshandig gitaar gaan leren spelen. Dit werkt in bijna alle gevallen niet, dus probeer het ook niet. Ook zijn er linkshandige mensen die een rechtshandige gitaar ombouwen tot een linkshandige gitaar. Dit werkt vaak ook niet. Goed gereedschap is het halve werk!


25 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page